鳥結糖

將精心泡製既製成品在此分享俾大家啦~

版主: Jacky

鳥結糖

文章小村女 » 週日 4月 30, 2006 2:06 pm

我二哥好喜歡食鳥結糖, 幾出名的牌子都試過,他總是不滿意, 又話太甜, 又話太硬, 又話無牛奶味 :Grumble: 唯有,做妹妹親自為佢整啦, 而家,只要佢話想食咋, 我就為佢做出小甜, 鬆化, 又有牛奶香味既鳥結糖:D 其實做法都幾麻煩架,不過, 無辨法啦, 除左我爸爸, 我最鍚就係二哥. :Agree:
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
小村女

文章Katty » 週日 4月 30, 2006 3:28 pm

我都好鍾意食, 軟身脆身既都鍾意.

你用彩玻璃紙包糖, 令我想起另一隻我鍾意食既甜點-南棗合桃糕.

:P
Katty

文章LITTLE CAT » 週日 4月 30, 2006 5:06 pm

小村女,

:o :o 好叻呀 :o :o 我係台灣都好愛吃鳥結糖架, 妳竟然整倒出黎 :o :o
我老公的舅母(佢係台灣人), 佢上次回香港時, 買了一隻芝麻烏結糖比我地食, 好正架。粒糖有兩層, 一層係黑芝麻, 另一層係花生呢 :P
最衰你近排唔去師傳度, 唔係叫你請我食兩粒烏結糖 :ShySmile: (我真唔知醜) :^^||
喜愛煮食, 更愛跟師傅學煮野食 ^_^
頭像
LITTLE CAT

文章小村女 » 週日 4月 30, 2006 6:20 pm

Katty 寫:我都好鍾意食, 軟身脆身既都鍾意.

你用彩玻璃紙包糖, 令我想起另一隻我鍾意食既甜點-南棗合桃糕.

Katty, 你會唔會去師傳度架? 下次你早D話比我知, 我送些比你食呀 :)
小村女

文章小村女 » 週日 4月 30, 2006 6:32 pm

LITTLE CAT 寫:小村女,

:o :o 好叻呀 :o :o 我係台灣都好愛吃鳥結糖架, 妳竟然整倒出黎 :o :o
我老公的舅母(佢係台灣人), 佢上次回香港時, 買了一隻芝麻烏結糖比我地食, 好正架。粒糖有兩層, 一層係黑芝麻, 另一層係花生呢 :P
最衰你近排唔去師傳度, 唔係叫你請我食兩粒烏結糖 :ShySmile: (我真唔知醜) :^^||

Little Cat,鳥結糖有黑芝麻味 :o 好唔好食架? 因為鳥結糖主要係食佢既花生同埋牛奶香味, 我知道澳洲鳥結糖出名, 因為佢用左當地既牛奶, 我就用左北海道牛奶做囉, :P 芝麻味, 下次我都試下做 :Grumble: 六月份我會去師傳度上堂, 到時帶些鳥結糖比你食啦( 多謝你賞面就真) :^^||
小村女

文章LITTLE CAT » 週日 4月 30, 2006 10:03 pm

:) 多謝小村女 :) 哈哈~~識著你真好, 因為你愛整野食請朋友分享呢 :)
我就...只愛玩, 成日都鐘意嘗試整新野, 享受整既過程多些 :P 整完又食少少, 又...唔係好鐘意整比人食, 因為都有少少壓力呢。除非係朋友主動叫到, 咁我就會整既 :^^|| 如唔係就整完只係比相公食和外家食呢 :P 奶奶身體有糖尿, 所以好多野要戎口。
你好有天份, 中, 西式樣樣掂呀。
黑芝麻味, 我就覺得好正囉, 加埋花生來做出的烏結糖, 味道好夾架, 但口味既野每人唔同嘛(純屬己見)。
喜愛煮食, 更愛跟師傅學煮野食 ^_^
頭像
LITTLE CAT

文章Katty » 週一 5月 01, 2006 6:47 pm

小村女 寫:

Katty, 你會唔會去師傳度架? 下次你早D話比我知, 我送些比你食呀 :)

不如你話我知你幾時上師傅度上堂啦.....
但通常要夜晚先得.....

你整開有多先留俾我啦......唔使特登整架.......
Katty

文章小村女 » 週一 5月 01, 2006 11:18 pm

Katty 寫:
小村女 寫:

我要六月份先至有堂上咋 :Grumble: 边一日,就要問師傳先至得囉. :XDD:
小村女

文章Katty » 週二 5月 02, 2006 6:29 pm

小村女 寫:
Katty 寫:
小村女 寫:

我要六月份先至有堂上咋 :Grumble: 边一日,就要問師傳先至得囉. :XDD:

有得我食喎.....等下無妨啦... :love:
Katty

回到 成品分享區

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客

Masterwhy.com 怪師傅烹飪工作坊